‘Natuurlijk’ design

Een gebouw staat niet op zich, maar gaat een relatie aan met de elementen om hem heen. Dat idee krijgt steeds meer aandacht in de architectuur en bouw. Natuurlijke elementen en het bestaande landschap zijn daarbij steeds vaker een inspiratiebron voor architecten en bouwers. We hebben een aantal sprekende voorbeelden op een rij gezet.

Natuurlijk gekoeld

The Sharon Fieldhouse is een paviljoen ontworpen door studenten van Virginia Tech’s design/build LAB. Het design van drie losse gebouwen wordt tot één geheel gevormd door beweegbare, verticale zonneschermen, die een natuurlijke onderlinge koppeling en een relatie met de omgeving creëren. Daarnaast valt het ontwerp vooral op door implementatie van het idee van natuurlijke koeling. Een ventilator die geen energie verbruikt zorgt voor verkoeling van het gebouw, en de opstelling van de zonneschermen biedt de ruimte aan koele wind om door het ontwerpen te glijden. Gelaagd wit glas zorgt verder voor een goede verdeling van zonlicht en -warmte.

NatuurlijkDesign-2

Natuurlijk verlicht

Een ander interessant ontwerp is het SK Yee Healthy Life Centre in Hong Kong. Ronald Lu & Partners ontwierpen een stress-free healing environment waarbij de integratie van – en toegankelijkheid tot – natuur en groen hoog in het vaandel staat. Het ontwerp is gebaseerd op de ‘Green Pulse’, waarin groen een belangrijke rol speelt bij de integratie van binnen en buiten. Naast de vele groene daken valt dit ontwerp vooral op doordat het continu daglicht en frisse lucht naar binnen laat. Door het gebruik van grote ramen en veel directe verbindingen met buiten wordt het gebouw grotendeels natuurlijk verlicht, en ontstaat er een ‘natuurlijke’ omgeving.

NatuurlijkDesign-3

The Sliding House

Stel je eens voor: een huis dat, net als jij en ik, in de zomer veel zonlicht vangt en daarmee energie opwekt en in de winter een extra laag aan doet om zichzelf warm te houden en te isoleren? Kan dat? Het antwoord: Ja! Het Londense DRMM kwam met het idee van The Sliding House – een huis dat op een rail staat en verschillende woonlagen of delen kan verplaatsen, om zo meer zonlicht te genereren of zich juist beter te isoleren. Daarmee is het huis volledig aangepast op een klimaat met verschillende seizoenen.

NatuurlijkDesign-4

“The Sliding House is een huis dat op een rail staat en verschillende woonlagen of delen kan verplaatsen, om zo meer zonlicht te genereren of zich juist beter te isoleren.”

Wat deze voorbeelden vooral laten zien is dat het nadenken over natuurlijk en duurzaam ontwerp niet alleen een kostenpost is, maar juist op lange termijn voordelen en zelfs rendement kan opbrengen. Niet alleen direct op de elektriciteitsmeter, maar ook als het gaat om leefbaarheid,  aanpassingsvermogen en toekomstbestendigheid.